2014 is voor de Belgische geschiedenis een belangrijk jaar. Het is immers 100 jaar geleden dat WO I uitbrak. Deze gebeurtenis willen we niet zo maar laten voorbijgaan. Daarom brengen we met het Davidsfonds en de Heemkring op zondag 16 maart 2014 een bezoek aan Ieper en omgeving.
Tot zover de mededeling op de brief.
Wij waren dadelijk warm gemaakt om mee te gaan!
Om 8 u vertrokken we aan het heemmuseum in Oevel met de bus.
We kwamen omstreeks 10 u aan in Ieper waar we ontvangen werden met een kopje koffie in het museumcafé. Daar gaf een gids uitleg over hetgeen we gingen zien in het museum zelf. Hij vertelde wat we ZEKER niet mochten overslaan.
Tussen 10 u 30 en 12 u mochten we vrij rondlopen in het museum.
We kregen een armbandje om onze rechter pols zodat we door een aanraking aan een scherm binnen konden en ook verschillende filmpjes konden bekijken.
In de T.V. reeks "In Vlaamse velden" wordt maar een fractie vertoond van wat de mensen allemaal hebben meegemaakt...
Wat ik daar gezien heb, grenst aan het ongelooflijke! Enkele acteurs hadden ook een filmpje opgenomen en vertelden zogezegd wat ze meegemaakt hadden : de vlucht, krijgsgevangene, gewonde, enz, enz.....
Er hingen vele foto's van het front, van mensen die gevlucht waren, van gewonden, van steden en dorpen die met de grond gelijk gemaakt werden door bombardementen...........
De kostuums van soldaten, officiers, commandanten enz kon je ook nog zien hangen.
Grote bommen , een kanon, geweldige geweren. Allemaal moordwapens , om nog maar te zwijgen over het chloorgas en mosterdgas die totale vernietiging brachten.!
Achter glas kon je allerlei voorwerpen zien liggen die nog recent opgegraven waren. Men vindt nu nog zelfs beenderen van soldaten die daar gesneuveld zijn!!!
In de ziekenboeg zag ik foto's van verschrikkelijk verminkte mensen die de oorlog overleefd hadden. Wat een impact moet dit gehad hebben op hun verdere leven???
Om 12 u moesten we terug aan de ingang van het museum samen komen omdat we gingen eten in een restaurant dichtbij het museum.
Stan was al buiten gegaan en zou daar op mij wachten. Juist voor we buiten gingen , moesten we ons armbandje in een bak gooien. Ik kwam buiten en GEEN Stan te bespeuren! Ik was al in paniek want hij had zijn gsm niet bij. Dus ging ik maar terug binnen om te kijken of er nog een andere uitgang was. Aan iedereen die ik tegen kwam , vroeg ik of ze hem niet gezien hadden. Er was geen andere uitgang. Dan maar terug naar de enige uitgang. Daar stond hij bij enkele anderen van de bus!!! Hij was al eens naar het restaurant gaan kijken en daarom had ik hem de eerste keer gemist. Hij gaat in het vervolg elke keer zijn gsm meenemen!!!
Hij had ook zijn armbandje nog aan! De bak niet gezien!!! Maar hij was niet alleen; er waren er nog die met een armbandje aan tafel zaten. Nu hebben we een souvenir: er staat een klaproos op!
Na een lekkere maaltijd, kwam een gids ons ophalen om met de bus een rondrit te doen langs de kerkhoven.
Eerst gingen we naar de Menen poort. Daar wordt elke dag, zonder uitzondering, de last post geblazen. Op de poort staan namen van Engelse soldaten die daar gesneuveld zijn. Ze konden er niet allemaal op en daarom staan er nog op een kerkhof waar we later naartoe gingen.
Heel veel soldaten konden niet meer geïdentificeerd worden en dan zie je de tekst: "only known by God".
De gids vertelde dat er de laatste tijd heel veel volk kwam om naar de last post te luisteren: de straten worden dan afgesloten, er is politie om de orde te bewaren maar dat is niet nodig want het is er "muisstil"!
Vervolgens reden we verder met de bus om de kerkhoven te bezoeken.
Immense kerkhoven hebben we gezien: mooie witte , symmetrische rijen van de Engelse kerkhoven en grijze stenen op een Duits kerkhof.
Op het Duitse kerkhof stonden verticale stenen waar soms wel 30 namen op stonden en er lagen ook platte stenen op de grond met minstens 5 namen op.
De gids vertelde ondertussen ook verhalen over de oorlog: zoals jongens van 15 of 16 jaar die zomaar afgeknald werden!!! Een vader die samen met zijn 3 zonen sneuvelde. Een Belg die naar Canada geïmmigreerd was en terug naar België kwam om te vechten en omdat hij bij zijn gewonde vriend wilde blijven , sneuvelde hij zelf! Ontelbare verhalen hangen vast aan die graven!!!
Op een Engels kerkhof lagen ook een paar Duitsers begraven: om ook hun medeleven te betuigen aan de vijand: toch mooi niet?
Onderweg gingen we ook een loopgraaf bezichtigen en daar troffen we een man aan die men "Digger" noemt.
Ik heb een leerrijk gesprek met hem gehad. Hij was al sinds zijn zesde jaar gefascineerd door geweren, oorlog e.d. Hij is beginnen graven en heeft de loopgraven gevonden en ook heel veel voorwerpen die hij aan het museum heeft geschonken. Hij had een boek bij met foto's : de BBC was daar zelfs komen filmen.
Als men daar in elke weide zou graven, zouden er nog HEEL veel overblijfselen van de oorlog boven komen en er zijn nog ALTIJD heel veel soldaten VERMIST!
Rond 17 u gingen we nog een koffie drinken om daarna terug met de bus naar Westerlo te rijden.
Het is onmogelijk om alle indrukken op te schrijven; maar ik ga een poging doen.
Ongelooflijk, beklijvend, ontroerend, verbazend, triestig, kwaad, onbeschrijfelijk, opstandig.......
Zinloos geweld.
Op een grafsteen stond een prachtige tekst : hij was in het Engels en het was de tekst van een vader voor zijn zoon die gesneuveld was.
In het Nederlands kwam het hierop neer: Een oorlog is zo zinloos dat hij alleen maar kan stoppen door te sterven in die oorlog.....