We vertrokken in de vroege morgen via Venlo en Hannover naar Berlijn.
Dit keer waren mijn goede vrienden uit Nijlen en Hasselt erbij. De reis kon niet meer stuk.
Onderweg stopten we voor een facultatief middagmaal en in de vroege namiddag kwamen we aan in Berlijn alwaar we halt hielden aan het immens grote Olympiastadion.
Normaal stond er een bezoek gepland aan dit stadion op dag 4. De gids ging poolshoogte nemen en we konden er niet binnen en ook op dag 4 zouden we niet binnen mogen! Bijgevolg maar wat fotootjes genomen aan de buitenkant.
We reden daarna verder naar het hotel voor het avondmaal en de overnachting.
Op dag 2 verlieten we na een uitgebreid ontbijtbuffet de stad om richting Poolse grens te rijden. Daar bezochten we de slagvelden bij de Seelower Höhen. Hier probeerde Hitler in een laatste wanhoopsdaad de oprukkende Russen bij de Oder staande te houden.
Na dit interessante bezoek namen we ons middagmaal in Oranienburg en brachten daarna een bezoek aan het voormalige concentratiekamp Sachsenhausen.
Wat ik daar gezien heb, tart alle verbeelding.
Met het opschrift "Arbeit macht frei" aan de inkom betraden we het kamp. De gids gaf een zeer gedetailleerde en interessante uitleg over het leven in dat kamp.
Het was een concentratiekamp en geen "vernietigingskamp". Maar als je erin terecht kwam, kwam je er ook niet meer uit!
Er gebeurden mensonterende dingen: mensen in een ijsbad leggen om te zien hoe lang ze konden overleven, eindeloze rondjes lopen op stenen om het leder van laarzen te testen, je kon best niet in de ziekenboeg terecht komen met een kwaaltje want dan werden er allerlei proeven op je lichaam uitgevoerd... enz, enz, enz.
We zagen de plaats waar mensen gefusilleerd werden en een gaskamer. Allemaal pure horror!
In de voormiddag van dag 3 namen we meerdere historische plekken van het Nazi-regime onder de loep: de Wilhelmstrasse, de Prins Albrechtstrasse, de Brandenburger Tor, het Holocaust Denkmal, het Sovjet Denkmal, voormalige NSDAP gebouwen die vandaag nog steeds dienst doen, maar ook de plek van de voormalige Führerbunker, het Gestapo-hoofdkwartier en het Anhalter Bahnhof.
Na het middagmaal bezochten we de Gesundbrunnen waar de "Berliner Unterwelten" zich bevonden. In deze voormalige schuilkelders zocht de Berlijnse burgerbevolking tijdens de bombardementen een veilig onderkomen.
In die onderwereld ben ik niet mee gegaan. Mijn voeten deden geweldig veel pijn omdat ik foute schoenen had aangedaan en tijdens de voormiddag al redelijk veel had moeten stappen. Ook mijn knie begon op te spelen. Mijn vrienden beloofden om fotootjes te nemen en ik installeerde me op een terrasje met de beentjes omhoog en een latté machiato voor mijn neus. Toen ik uitgerust was, ging ik een winkelcentrum binnen om mij een paar stapschoenen aan te schaffen.
Achteraf kwam ik nog 3 dames tegen die ook niet waren meegegaan en hoorde ik van mijn vrienden dat ze geen foto's mochten nemen! Ze hadden een foldertje bij met foto's in. Dus : niks gemist😃
Op dag 4 begaven we ons na het ontbijt via Tempelhof naar Treptower Park. Hier bevindt zich één van de Russische gedenkplaatsen. Het complex is gebouwd in opdracht van de Sovjetbezettingsmacht om de gevallen Russische soldaten tijdens de Slag om Berlijn in 1945 te begraven , te eren en te herdenken.
Wat ik zo frappant vond: er was GEEN Russisch graf te zien! Alleen een groot veld waar zogezegd die mensen waren begraven. GEEN NAMEN, GEEN DATA, GEEN PLAATSEN... Hoe intriest voor die nabestaanden...
Vervolgens bezochten we het Duits-Russische museum Berlin-Karlshorst. Dit museum is gevestigd in de villa waar de Duitsers de capitulatie hebben ondertekend. De documenten en het filmmateriaal geven ons een goed beeld van het Oostfront gedurende de Tweede Wereldoorlog. Na het middagmaal brachten we een kort bezoek aan Bendlerblock, het voormalige kantoor van de Duitse Marine, waar Claus von Stauffenberg gefusilleerd werd.
De dag werd afgesloten met een bezoek aan de Dôme.
De volgende dag vertrokken we na het ontbijt huiswaarts.
Een fantastische reis is achter de rug! Een reis die nog lang zal blijven nazinderen.